Pienoisalasin pronssista
Valu öljyhiekkaan. Lyöntipintojen siistiminen viilalla, hiomapaperilla ja lopuksi kiillotus. Valupintojen pintakäsittely kemiallisesti tummentamalla.
Tuikkuvalaisin painosorvaamalla
Runko valssattua terästä ja takorautaa yhdistettynä hitsaamalla, heijastin kuparipellistä painamalla. Heijastin on sisäpuolelta kiillotettu, ulkopinta harjattu ja kiinnitetty kupariniitein runkoon kiinni. Teräsrungon pintakäsittelynä grafiittipasta.
Tuikkukipot painosorvaamalla
Jalkana mittaan sorvattu ja päästövärjätty teräsputki. Pintakäsittelynä lakka.
Lankarulla
Näyttötyönä suunnittelemani lankarulla pitsinnypläykseen tai kumihimo -nyörien valmistukseen. Malli perinteisestä puunypylästä. Ahjohitsasin kierrätettyä raamisahaa ja tavallista peltiä kerroksiin. Ahjohitsatun aihion taoin nelikulmaiseksi tangoksi, josta sain CNC-sorvilla valmistettua nypylän painon. Painoon liitin kierteitetyn takoniitin. Lopuksi lämpökäsittely eli karkaisu ja päästö halutun kontrastin saamiseksi. Pintakäsittelynä autovaha.
Korukirves pronssista
60-vuotislahja kirvesmiehelle. Valu tarkkuusvaluna kipsiin vahamallista. Pinnan mustaus tervalla, varsi katajasta veistämällä ja kiilana silmässä pätkä rautalankaa. Laatikko pahvia, vuorattu sisältä kankaalla ja kokolattiamatonpalalla, ulkopinta kierrrätettyä nahkasohvaa.
Välityökalut taontaan
CNC-sorvilla valmistettuja taontatyökaluja koulun sarjan mukaan. Työkaluissa olevasta urasta saa otteen tarkoitukseen valmistetuilla pihdeillä. Lyöntipää on kevyesti pyöristetty pärsääntymisen ehkäisemiseksi. Materiaalina kierrätettyä jousiteräsakselia sorvattavaksi normalisoituna. Tein kaksi sarjaa, ja jokaisen lyöntipää on keskenään identtinen, joten CNC-sorvi oli luonteva työkalu tähän. Lopuksi työkaluille lämpökäsittelyt.
MK-3 morsekartio CNC-sorvilla
Tarvitsin pylväsporakoneen pinolin sisäkartion puhdistukseen työkalun. Tarkoitus oli akkuporaan kiinnitettävällä kartiolla ja venttiilinhiontatahnalla hioa ruosteet pinolista, mutta käytännössä tämä ei onnistunut. Kartiot pureutuivat todella lujasti toisiinsa. Morsekartio on kuitenkin juuri niissä mitoissa kuin pitikin.
Pienen alasimen lämpökäsittely
Alasin oli pinnaltaan pehmeä, mutta koepalan lämpökäsittelyn perusteella hyvin karkenevaa terästä. Alasin lämmitettiin karkaisulämpötilaan yli vuorokauden ajan koulun kipsimuotinpolttouunissa, josta se tarkoitusta varten rakennetulla työkalulla siirrettiin ulos vedellä karkaistavaksi. Veden määrä ei riittänyt alasimen suuren lämpömassan jäähdyttämiseen joten vain alasimen työpinnan särmät karkenivat keskiosan jäädessä pehmeäksi. Seuraava yritys huomattavasti suuremmalla vesimäärällä. Kuulopuheiden mukaan näitä olisi aikanaan karkaistu koskessa.
Kipinäpelti messinkilevystä
Etualalla pieni koekappale, varsinainen pelti takana. Mittoihin leikkaus CN-levyleikkurilla, kulmien pyöristys peltisaksilla. Uunia vasten nousevan kauluksen taitto kanttikoneella ja reunauran muotoilu sikkikoneella.
Kalusteputkesta hitsatut pöydänrungot
Hitsasin ryhmätyönä valmistettujen pöytien rungot vaihe kerrallaan kasaan MIG-hitsauskoneella. Apuna käytin hitsauspöytään hitsaamalla rakentamiani jigejä, joilla sain osat pidettyä puristimilla keskenään tasossa ja suorissa kulmissa toisiinsa nähden sekä hitsauksen että hitsaussauman jäähtymisen ajan. Tein ristimittaukset kulmien tarkistamiseksi ja tarvittaessa hienosäätö kuminuijalla ja hitsaamalla. Neliöputken sisään lyönnin ajaksi neliötanko, jottei ohutseinämäiseen kalusteputkeen tule lommoja. Hitsaussaumojen siivous kulmahiomakoneella.
CNC-sorvattuja kappaleita
Ylhäällä vasemmalla alumiininen painosorvausmalli tuikkukipoille. Ylhäällä oikealla osia joilla muutetaan puusorvi painosorvaukseen sopivaksi. Alhaalla pyörösaksien paininkokonaisuus ja pronssivalukanavasta sorvattuja pikkulaakereita.
Painosorvauspainimet
Aihiot painosorvauspainimiin konevasaralla kierrätetystä harjateräksestä. Tarpeen tullen varsi koivusta, varren kiristys holkilla ja paininpään muotoilu takomalla, hiomalla ja lämpökäsittelyt.
Pyörösaksien painimia
Kuvissa levyn keskiöimiseen ja laakerointiin tarvittavat painimet. Painimen suunnittelin vaihdettavaksi tarpeen mukaan ja painimen laakerirungon toteutin molemmista päistä purettavaksi. Osien toteutus CNC-sorvilla.
Puruimurin suutin pellistä
Osat leikkasin pellistä CN-levyleikkurilla ja pyöreät muodot peltisaksilla. Kaarevan takasivun muotoilin levymankelilla. Osat on yhdistetty hitsaamalla. Viimeistely kulmahiomakoneella, pintakäsittely musta maali.